Mainecoon.hr – American Curl mačka – Agram Aristocat uzgajivačnica

American Curl mačka – Agram Aristocat uzgajivačnica

Maine Coon Magazine   predstavlja  Vam AMERICAN CURL pasminu mačaka, koja je još uvijek rijetko viđena na našim prostorima. Vlasnica uzgajivačnice AGRAM ARISTOCAT, gospođica Dorotea Dobrovšak iz Zagreba upoznat će Vas sa svojim ljubimcima !

598408_379119792180009_414603717_n

 

MCO Magazine: Kako ste saznali za American Curl mačke i što Vas je ponukalo da se bavite uzgojem ove vrste mačaka ?

Dorotea: Prije nekoliko godina učlanila sam se u Felinološko društvo Zagreb i počela izlagati svoju domaću mačku te sudjelovati u radu društva kao steward.Svidjele su mi se mnoge pasmine, ali American Curl mačka me oduševila.

Kad je prva i tada jedina uzgajivačnica pasmine American Curl u Hrvatskoj, Zeta Leonis iz Zadra, imala leglo, odlučili smo se za mužjaka imenom Zeta Leonis Cezar. Njegova dražesna narav, lijep izgled i privrženost našoj obitelji su doveli do odluke da bi tu pasminu uzgajali te smo dvije godine kasnije nabavili ženku, Uta Curl von Asgard, iz uzgajivačnice u Beču.

Vlasnice navedenih uzgajivačnica i dalje me savjetuju te uspješno surađujemo na izložbama i ugodno se družimo. U međuvremenu sam registrirala svoju uzgajivačnicu - Agram Aristocat.

 148346_416469495097261_869134580_n

MCO Magazin: Sa svojim ljubimcima nastupili ste na međunarodnim izložbama mačaka ?

Dorotea: Za sada sam sudjelovala na međunarodnim izložbama u Europi  te su sve mačke ocijenjene odličnim ocjenama EX1, bilo je i nekoliko nominacija, a već kao mačići dobivali su BIV i BIS, mužjak je za sada IC, a ženka CH.

 639865

MCO Magazine:  Recite nam nešto o American Curl pasmini mačaka ?

Dorotea: Praroditeljica American Curl mačke je mačka imenom Shalamith. Shalamith je pronađena 1981. godine i udomljena u obitelji Ruga iz Lakewooda u Kaliforniji. Shalamith je bila vrlo interesantna mačka crne boje, poluduge dlake i savinutih ušiju prema natrag. Koncem te godine Shalamith je rodila četiri mačića, dva sa ravnim ušima i dva sa savinutim ušima. Za Shalamith se zainteresirala gospođa Kiester, prijateljica obitelji Ruga. Godine 1983. gospođa Kiester uspješno je prezentirala mačku Shalamith na izložbi mačaka, te se odlučuje na uzgoj nove pasmine.

Genetskom analizom ustanovljeno je da mačka Shalamith ima spontanu mutaciju dominantnog gena koji se prenosi od jednog roditelja. Gen koji uzrokuje savijanje ušiju nije povezan sa patološkim osobinama, pa je napravljen  program za uzgoj te šarmantne i privlačne pasmine American Curl mačke.

American Curl mačka ima interesantne uši kojih najmanje 1/3 visine od baze, čini čvrsta ravna hrskavica iza koje se onda uška savija prema natrag. Uši su obraštene, a na vrhovima imaju čuperke dlake poput risa. Punu zrelost mačka postiže sa oko tri godine starosti. Očvrščavanje hrskavice i savijanje uši počinje između trećeg i četvrtog dana nakon rođenja i potpuno završava između trećeg i četvrtog mjeseca starosti.

Uške Curla moraju se redovno čistiti. Uši Curla mogu biti 1., 2. ili 3.stupnja zavrnutosti, a mogu biti i ravne. Dlaka joj je svilenkasta i lako se njeguje.

Američki Curl je znatiželjna maca, ujednačene naravi, inteligentna i voli biti uključena u sve događaje. Vrlo je mazna i idealan je partner maloj djeci. Međutim djeci se ne smije dopustiti da mačku vuku za uši ili da ih savijaju prema naprijed. To je vrlo bolno za macu.
Curl ostaje zaigran cijeli svoj život. American Curl pasmina mačaka priznata je u svim udruženjima FIFe, CFA i TICA, u svim bojama i uzorcima.

428837_4307044722190_1867455910_n

MCO Magazine: U druženju sa American Curl mačkama sigurno ste doživjeli vesele i smješne trenutke ?

Dorotea:      Svakodnevno nas nasmijavaju, u igri skaču poput vjeverica. Vole piti vodu iz čaše. Drže se zajedno, kad mazite jednog curlića, odmah dojuri i drugi, a naše ostale mačke moraju čekati red. Međutim dobro se slažu i s ostalim pasminama u našoj obitelji. 

6562967_orig

Prije 1634 dana od u objavi Dnevnik uzgajivača Možete pratiti bilo kakve komentare u ovoj objavu putem | RSS feeda. Možete ostaviti odgovor sa vaše web stranice.
Više o

Uzgajivač Maine Coon mačaka od 2009 godine.