Mainecoon.hr – Bijeg kroz vrata !

Bijeg kroz vrata !

Mačke su po prirodi radoznale, žele sve vidjeti, pomirisati, zavući se u svaku, pa i najmanju rupu ili kutiju. Zabavno je gledati  kako se Maine Coon težak 8 kg trudi  „sakriti“ u kutiju za cipele. Kao malo dijete misli da se sakrio od Vašeg pogleda, a iz te tijesne kutije viri mu pola tijela i cijeli dugački kitnjasti rep.

Ulazna vrata mogu biti potencijalna opasnost za vašeg Maine Coon ljubimca.

Ako vaš Maine Coon živi isključivo u stanu ili kući, sigurno je već pokušao izaći kroz ulazna vrata koja nisu bila na vrijeme i dovoljno dobro zatvorena.

Kad otvorimo ulazna vrata  u unutrašnji prostor ulaze razni mirisi koji privlače vašeg ljubimca, a posebno ako je to izlaz na terasu, balkon ili u ograđeno dvorište i vrt. Još je veće uzbuđenje  ako između vašeg i susjedovog dvorišta nema ograde ili je ona nedovoljno čvrsta. Kažu da je susjedovo voće najslađe !

To je okoliš koji obiluje novim zanimljivim predmetima,  cvrtkutom ptica, zelenom travom.

Maine Coon mačke koje žive isključivo u stanu ili u kući nisu pripremljene na iznenađenja koja ih očekuju u vanjskom okolišu. Zbog toga su izložene opasnosti da budu napadnute od drugih životinja, može ih udariti automobil, mogu pojesti otrov ili pokvarenu hranu, čak i smrtno stradati.

Neke mačke su vrlo uporne u tome da pobjegnu kroz vrata  i da uživaju u igri na otvorenom prostoru. Sjedit će satima pred vratima i strpljivo čekati priliku da se ulazna vrata otvore.

Čekat će da  otvorite vrata dok u rukama nosite vrečice iz kupovine ili dok ulazite s djecom u stan ili kuću.  Možete biti pažljivi koliko želite, ali samo jedan trenutak nepažnje i vaš Maine Coon ljubimac je na „slobodi“.

Mačke vrlo dobro pamte vaše navike i dnevni raspored vaših obaveza. Ne brinite, one pamte ne zato da vama ugode, nego zato jer je vaš dolazak kući povezan s ciklusima hranjenja. Ako ste im dali hranu prije nego što ste otišli na posao, vjerujte da osjećaju i trenutak kada se vraćate s posla.

Imaju izvrstan sluh. Neke od njih prepoznaju zvuk  vaših koraka desetak metara prije nego što ste se približili ulaznim vratima. Dok otključavate vrata, vaš ljubimac je na startnoj liniji, spreman pobjeći iz kuće.

Kako riješiti problem kada vaš Maine Coon želi pobjeći kroz  vrata ?

Prvo, promijenite svoje ponašanje  i  trenirajte svojeg ljubimca !

Ne pozdravljate se sa svojim ljubimcem na vratima. Odlučno zatvorite vrata i ignorirajte ga. Odredite mjesto u stanu ili kući gdje će te se pozdraviti i pomaziti sa svojim Maine Coon ljubimcem.

To može biti mačje stablo, penjalica, stolica ili neko drugo prikladno mjesto dalje od ulaznih vrata.

Naravno, bez nagrade neće te uspjeti ! Pripremite najdražu poslasticu i počastite svojeg Maine Coon ljubimca. Razmislite, što će odabrati Maine Coon: svoju najdražu poslasticu ili jurnjavu kroz vrata ?

Ako imate sreće i mačka gurmana, odabir je najdraža poslastica !

Budite ustrajni i uporni u treningu.

Ako vaš Maine Coon odbija suradnju i ne želi trenirati, morate poduzeti neke odlučnije mjere !

Metoda koju ćemo opisati daje većinom vrlo dobre rezultate.

Što se događa kad vaša mačka skoći na radnu površinu u kuhinji i kraj sudopera ?

Vjerovatno kao i mnogi  drugi vlasnici lagano vodom poprskate mačku. Mačke ne vole vodu i brzo napuštaju mjesto na kojem ne bi trebale biti.

Na sličan način se pripremite i za odvikavanje svojeg mačjeg ljubimca da bježi van čim otvorite ulazna vrata. Ulijte malo mlake vode u bočicu za prskanje. Za to vam može poslužiti prskalica za sobno bilje.

Upozorenje: prije upotrebe dobro isprati toplom vodom prskalicu kako bi sigurno isprali prethodnu tekućinu !

Izađite iz stana ili kuće. Polako otvarajte ulazna vrata. Kada vaš ljubimac proviri kroz vrata u namjeri da pobjegne, malo ga poprskajte vodom na području prsa.

Upozorenje: nikako ne prskajte u glavu i oči !

Kada ga poprskate ne ulazite u kuću ili stan, nego samo zatvorite vrata.

Zašto ne ući odmah u stan ili kuću ?

Zato jer ne želite da mačka poveže prskanje s Vama !

Trebate mačku  navesti na to da nauči da stajanje pred vratima i pokušaj bijega izaziva prskanje !

Ovaj trening možda će te trebati ponoviti više puta.

Zato neka prskalica sa čistom vodom bude skrivena kraj vrata, a u treningu vam mogu pomoći i ukućani.

Prije 1816 dana od u objavi Savjeti - ponašanje Možete pratiti bilo kakve komentare u ovoj objavu putem | RSS feeda. Možete ostaviti odgovor sa vaše web stranice.
Više o

Uzgajivač Maine Coon mačaka od 2009 godine.