Mainecoon.hr – Četkanje Maine Coon mačke

Četkanje Maine Coon mačke

cetkanje Maine coon

Maine Coon mačka je kao svaka druga pasmina mačke, čista životinja koja svoje tijelo i svoje krzno redovito održava jezikom i umivanjem šapicama.
Krzno Maine Coon mačke genetski je prilagođeno zimskim uvjetima (porijeklo Maine Coon mačke je sjevernoamerička država Maine – pročitajte više o tome na našim stranicama).
Zbog toga je krzno Maine Coon mačke gusto i dvoslojno. Redovitim održavanjem krzna Vaš ljubimac imat će sjajnu i mekanu dlaku i lijepi kitnjasti rep.

Četkanje i održavanje krzna treba započeti s prvim danima boravka Maine Coon mačića u Vašem domu.
Mačić je već kod uzgajivača naučen na češljanje, ali kao i svako malo biće nije baš raspoloženo za redovito četkanje i održavanje krzna.
Zato četkanje i održavanje krzna mačića treba provoditi kao igru, nekoliko puta tjedno. S vremenom mačić će uživati u četkanju, odmah će se htjeti igrati s četkom ili s Vašom rukom, legnut će na leđa i dopustiti Vam da ga počešljate po trbuhu, glavi, ispod brade.

Važno je da svaki put, kad želite počešljati krzno mačića, zaboravite na sve brige i na stres, prepustite se uživanju u igri s mačićem.
Zapamtite, Vaše emocije, bile one pozitivne ili negativne, utječu na ponašanje Maine Coon mačića, on Vas može pročitati kao otvorenu slikovnicu, osjeća kada ste žalosni ili ljuti.
Zato kad održavate čistoću i higijenu mačiča, ne radite to pod prisilom, ljuti ili nerasploženi.

Smjer četkanja krzna je u smjeru u kojem raste dlaka. Dakle, dlaka ovratnika i ispod vrata češlja se prema dolje, leđa se češljaju prema dolje (naravno, obje strane leđa), dlaka na repu češlja se u onom smjeru u kojem raste.
Dlaka ispod trbuha i dlaka pod pazuhom treba se češljati nježnije, u smjeru u kojem raste. Ta mjesta su pogodna za petljanje dlake, pa ako redovito ne održavate krzno svojeg ljubimca, može doći do stvaranja grumena zapetljane dlake koja se na kraju mora ukloniti rezanjem škaricama, što je opasno zbog toga što mačka mora biti mirna i Vi sabrani, a osim toga gubi se dlaka.
Oprema za održavanje krzna može se kupiti u specijaliziranim dućanima za kućne ljubimce.

Želim Vam ugodno četkanje !!

Prije 1613 dana od u objavi Savjeti - općenito , Savjeti -zdravlje Možete pratiti bilo kakve komentare u ovoj objavu putem | RSS feeda. Možete ostaviti odgovor sa vaše web stranice.