Maine Coon

NJEŽNI DIVOVI

Maine Coon je izvorna američka pasmina mačaka.

U stručnoj literaturi navodi se kao Gentle Giants (“Nježni Divovi”).

O porijeklu i legendi o Maine Coon mački pročitajte ovdje.

mainecoon1_about_mainecoon

Izgled

Poznata je po specifičnom izgledu: velike i snažne, prosječne težine od 4-6 kg (ženke) do 6-9 kg (mužjaci). Postoje i veči primjerci mužjaka koji teže preko 10 kilograma. Mužjak može narasti na dužinu od 1 metra, a najveći rekord dužine je 121 cm. Vrijeme potrebno za potpuni rast i razvoj Maine Coon mačke je uglavnom oko 4 do 5 godina.

mainecoon2_about_mainecoon

Boja

Najčešća boja krzna je smeđa s šarama, premda ih ima u svim bojama. Boja očiju također varira. Uglavnom su zelene, zeleno-zlatne ili zlatne. Plave oči i varijante s jednim plavim, a drugim zlatnim okom moguće su kod mačaka s bijelim krznom.

MaineCoon CatKrzno

Imaju srednje dugo, gusto krzno s dugim dlakama na prsima poput lavlje grive.Krzno se sastoji od dva sloja i jako je mekano. Dulje dlake na stražnjem dijelu šapa i izmedju prstiju pomažu im u očuvanju topline.

Imaju čupav rep, široku glavu, četvrtastu njušku, dok su uši ukrašene čupercima krzna. Večina Maine coon mačaka održava svoje krzno i bez pomoći čovjeka, ali za poboljšanje kvalitete dlake preporuča se četkanje nekoliko puta tjedno.

MaineCoon CatKarakter

Maine coon mačke se odlikuju inteligencijom i razigranošću. Kao posljedica čestog korištenja prednjih šapa, lako će naučiti otvarati vrata ormarića, okretati slavinu ili uzimati manje stvari. Neke Maine Coon mačke radije će jesti iz šapa nego iz zdjelice.

Rijetko jedu same i više preferiraju jesti u društvu drugih mačaka i čovjeka.Po svom ponašanju slične su psu. Donošenje stvari im je najdraža igra. Kao i psi, donijet će svoju igračku, spustiti je ispred vlasnika i čekati da je vlasnik baci. Vrlo su privržene i često prate ljude u obavljanju svakodnevnih poslova.