Mainecoon.hr – Sterilizacija mačaka, da ili ne?

Sterilizacija mačaka, da ili ne?

Sterilizacija Maine Coon Mačaka

Budući da mačke, naši kućni ljubimci, više ne žive prirodnim životom u divljini, već žive s nama, u kući ili stanu, mi smo odgovorni za njihovo zdravlje. S ciljem da našim ljubimcima omogućimo miran, zdrav i dug život, treba ih sterilizirati. To će spriječiti ne kontrolirano razmnožavanje mačaka, spriječiti da mačići padnu u pogrešne ruke ili lutaju, bolesni i ozlijeđeni. Sterilizacijom štitimo naše ljubimce od raznih bolesti uzrokovanih neprirodnim suzdržanosti od parenje. Ako nisu sterilizirani, muški mačići obilježiti će svoj teritorij s mokraćom, skloni su skitnji i borbama s drugim mužjacima,  a često će u borbi nastradati. Jako je neodgovorno pustiti mačku koja nije kastrirana da slobodno luta izvan kuće. Rezultat lutanja može biti nova legla mačaka lutalica.
Kastracija je rutinski operativni zahvat u veterinarskim klinikama i mačke već nakon nekoliko dana nakon operacije mogu voditi normalan život. Postupak je najbolje učiniti prije prvih spolnih ciklusa ženke (oko šest mjeseci) te kod muških mačića oko 8 mjeseci. Nakon sterilizacije mačka ne mijenja narav ili karakter te taj zahvat po nju nije nikako štetan!. Savjetujte se sa veterinarom !

Prije 1612 dana od u objavi Savjeti -zdravlje Možete pratiti bilo kakve komentare u ovoj objavu putem | RSS feeda. Možete ostaviti odgovor sa vaše web stranice.