Mainecoon.hr – Zimske temperature

Zimske temperature

Bongo i snijegHladno vrijeme je teško razdoblje za mačke, kao što može biti i za ljude. Kada se temperatura zraka spusti ispod nule, savjetujemo vlasnicima da svoje kućne ljubimce udome na sigurnom i toplom mjestu, po mogućnosti u kući.

Neki vlasnici mačaka misle da ako ostave mačku dugo vremena vani da će se ona prilagoditi hladnoći i životu izvan kuće. Međutim, hladnoća, snijeg i kiša mogu negativno utjecati na opće zdravlje mačke, a mačka se može i ozbiljno razboljeti.

Domaća mačka vrlo je osjetljiva na zimsko hladno vrijeme. Ako mačka vani boravi duže vrijeme u razdoblju hladnog i zimskog vremena, tada se može razviti hipotermija – stanje kada se tjelesna temperatura spusti ispod normalne tjelesne vrijednosti.

Najviše su osjetljive mlade mačke i mačke starije dobi, bolesne ili slabe radi kronične bolesti, ili mačke koje boluju od neke bolesti krvožilnog sustava.

U prvoj fazi klinički znakovi hipotermije su: drhtanje, slabost, letargija i depresija. Ako se takvo stanje nastavi, mišići će se ukočiti, disanje i otkucaji srca se smanjuju, mačka ne reagira na podražaje.

Ako primijetite ove simptome, mačku treba odmah utopliti, a poželjno je odvesti je veterinaru na pregled.

Ostane li mačka duže vrijeme vani za vrijeme snježne oluje ili ledene kiše,  mogu pojaviti ozebline (smrzotine).

Važno je zapamtiti: ozeblo/smrznuto tkivo nikada se ne smije trljati!

Trljanjem možete dodatno pogoršati stanje i oštećenje tkiva.

Mačku je potrebno utopliti, na način da je ogrnemo ručnicima navlaženim u toploj vodi, uz često mijenjanje.

Možete mačku uroniti u toplu, ne vruću vodu, ali morate biti oprezni da Vas mačka ne ogrebe zbog straha od vode ili panike.

Kada tkivo zahvaćeno smrzotinama vrati normalnu boju prestajemo s utopljavanjem. Smrznuto podhlađeno tkivo mačke treba vrlo nježno i pažljivo osušiti, te nježno zamotati čistim i suhim zavojem. Važno je znati da zavoj ne smije biti adhezivan. Poželjno je mačku odvesti na pregled kod veterinara.

Kako bi mačka tijekom hladnog zimskog razdoblja ostala zdrava i u dobroj kondiciji, potrebno je pridržavati se sljedećih uputa koje se odnose na mačke koje dio vremena provode vani:

  •  Mačke treba hraniti kvalitetnom hranom, jer hladnoća zahtijeva više energije za održavanje normalne tjelesne temperature.
  •  Posebnu pažnju  trebaju starije mačke (iznad 7 godina), a naročito mačke koje boluju od artritisa, jer tokom hladnog zimskog razdoblja zglobovi su      posebno osjetljivi i ukočeni. Mačke koje boluju od artritisa poželjno je smjestiti  u topli, udobni i mekani ležaj.
  •  Tijekom zimskog razdoblja mačka mora imati svoj ležaj (košara, kutija, krevet i sl. s toplim i mekanim jastukom ili prostirkom).
  •  Dlaka se mora redovito češljati i/ili četkati, jer čvorovi u dlaci onemogućuju odgovarajuću zaštitu od hladnoće.
  •  Mački treba osigurati svježu vodu za piće koja se redovito mora mijenjati. Treba paziti da se vode ne smrzne. Ne držite vodu u metalnim posudama, jer    ako mačka lizne metalnu posudu može ozbiljno oštetiti jezik (vrlo često slučaj kada je temperatura zraka ispod nule).
  •  Ostavljate li hranu vani, treba voditi računa da se hrana ne smrzne. Hrana i voda ne smiju se držati u metalnim posudama.
  •  Snijeg, led i sol, kod mačaka uzrokuju oštećenje na šapicama, a čestice soli mogu se zajedno sa snijegom i/ili ledom zalijepiti za dlaku na šapama. Kada    mačka poliže sol sa svojih šapica, unosi sol u organizam, što može uzrokovati ozbiljan gastroenterološki poremećaj. Stoga se preporučuje šape obrisati  vlažnom, a potom i suhom krpom ili ručnikom.
  • Ako ste u mogućnosti osigurajte mački dobro sklonište – danas postoje i kućice za mačke. Pod kućice možete izolirati komadom stiropola ili ga prekriti slamom na koju se stavlja deka, pokrivač, prostirka ili jastuk.  Na pod kućice ne stavljate novinski papir, karton ili papirnate ručnike jer oni zadržavaju vlagu.
  • U zimskom razdoblju mačke često traže toplo mjesto ispod poklopca zagrijanog motora automobila. Prije nego pokrenete svoj automobil nekoliko puta udarite dlanom po poklopcu automobila ili zatrubite, kako bi mačka mogla pobjeći. U protivnom, pokretanje motora može mački nanijeti teške ozljede koje mogu biti smrtonosne.
Prije 1744 dana od u objavi Dnevnik uzgajivača Možete pratiti bilo kakve komentare u ovoj objavu putem | RSS feeda. Možete ostaviti odgovor sa vaše web stranice.
Više o

Uzgajivač Maine Coon mačaka od 2009 godine.